Regler för din tomt

Ditt hem är din borg och där får du göra vad du vill. Eller nja, inte precis vad du vill förstås. För du måste alltid följa de regler som finns så att du inte stör trafiken eller dina grannar.

När du har köpt en tomt och ska börja bebygga den så är det en hel lista med regler som du måste följa. Du kanske endast får bebygga en del av tomtens yta. Troligen har du ett visst avstånd från grannarna som du måste hålla. Ditt hus får endast ha en viss höjd. För att inte tala om regler som även gäller för din trädgård. Du får exempelvis inte sätta träd på tomtgränsen om inte din granne är med på det. I vissa områden måste du hålla din häck i en viss nivå. Och det finns även regler för att bygga staket. Och vad som räknas som ett staket.

Staket eller plank

Vad är egentligen ett plank och vad är ett staket? Nu svarar du säkert att det beror på hur högt det är. Men det är inte alltid korrekt. För det kan även bero på hur mycket som är luft. Och vad som gäller inom klassningen just då. Ett plank kan nämligen räknas som staket ifall det är minst femtio procent luft. Att det alltså är minst femtio procent som går att se rakt igenom. Därför får du kontrollera med din kommun eller din arkitekt, vad som gäller för din tomt. Annars kan det bli onödigt dyrt.