Om det är något som visat sig i spåren av pandemin så är det att vi de facto har det ganska bra hemma. Att vi inte kunnat resa har öppnat ögonen för många och begreppet hemester kommer att vara mer än bara en fluga. Det har också gjort att många sett över sina hus och skapat små oaser för extra njutning.
Att bygga pool har blivit ett tydlig exempel på detta. Villaägare väljer att bygga pool och genom detta också slippa stressen över att hela tiden göra någonting. Semestern blir fast förankrad på den egna tomten och med detta infinner sig också lugnet.
Ett poolbygge handlar emellertid också om ett ganska stort – och ganska dyrt – projekt. Det är ingenting som sker som en följd av en spontan tanke och som frukten av en plötsligt ingivelse. Det ska grävas, det ska ordnas med värme och det marken runt omkring ska även den återställas – kanske genom exempelvis ett snyggt trädäck. Vi tänkte av den anledningen visa upp några enkla tips och råd kring att bygga pool. Enligt följande:
- Planera och läs på. Hur stor pool får du plats med – och i vilken form och i vilket material ska den byggas i? Vilket läge på din tomt ger maximal effekt från solen och hur ska du skydda mot insyn? Att bygga pool handlar om planering och ju bättre du planerar, desto mer nytta får du också av poolen i framtiden. Ta gärna hjälp i denna fråga. Rådgör med den leverantör du väljer och ta hjälp av dennes kunskaper i frågan!
Bygglov? Det krävs sällan, men etablera ändå en kontakt med Byggnadsnämnden innan du sätter igång. Samma sak med grannarna. Informera om dina planer och ta del av deras eventuella åsikter i frågan.
Professionellt grävarbete. En, givetvis, viktig del i att bygga pool handlar om att gräva och i övrigt förbereda marken. Gå igenom alla alternativ, ta in offerter och gör ditt val med omsorg.
Framtiden? Tänk långsiktigt. En pool idag kan vara skoj – men hur ser det ut om 10-20 år? Poolen kommer att kräva vissa uppoffringar i form av skötsel och i samband med vintern- och sommaren. En annan sak gäller uppvärmningen. Det kommer att kosta några kronor varje månad och har du exempelvis bergvärme så kan du koppla uppvärmningen till bergvärmepumpen – om det finns kapacitet. Lös dessa frågor innan.